Utorak, 28 Ožujak 2017 09:50

Zelina i "Zelinska kraljevina" u Mainzu


Delegacija grada Svetog Ivana Zeline posjetila je 23. i 24. ožujka grad Mainz te regiju Rheinland Pfalz, a posjet je organiziran u suradnji grada Sveti Ivan Zelina, Hrvatske gospodarske komore – komore Zagreb te gospodarske komore grada Mainza.


«Uspostavljeni su izvrsni kontakti čime se otvara mogućnost konkretne suradnje na gospodarskom, turističkom i vinogradarsko-vinskom području te je upućen poziv za 49. izložbu vina kontinentalne Hrvatske u lipnju ove godine županu g. Schicku i predstavnicima Ministarstva za gospodarstvo, promet, poljoprivredu i vinarstvo regije Rheinland-Pfalz, predstavnicima visoke škole, predstavniku Njemačko-hrvatskog društva te drugim uvaženim gostima. U tijeku su dogovori oko sudjelovanja vinara i predstavnika pokrajine Rheinhessen na stručnim radionicama na zelinskoj izložbi vina. Ovo je prvi korak prema bratimljenju koji grad Sveti Ivan Zelina ima namjeru pokrenuti» - izjavio je gradonačelnik Hrvoje Košćec ne krijući zadovoljstvo uspješnim posjetom.

Kruna svih događanja bila je posjeta vinogradu slavnih - Prominentenweinberg. Radi se malom vinogradu, na posebnoj lokaciji uz stari grad Mainz. 2007. godine osnovana je udruga Mainzer Weinsenat, a iste godine su kardinal Karl Lehmann i direktor ZDF, Markus Schachter, zasadili prve loze. Od poznatijih osoba, tamo su lozu sadili nobelovac za mir Lech Walesa, uglednici iz javnog i političkog života, a među njima je odsad zapisano i ime zelinskog gradonačelnika Hrvoja Košćeca, koji je imao čast posaditi trs zelinske kraljevine i crnog pinoa. Time je stekao članstvo u vinskom senatu grada Mainza (Mainzer Weinsenat). Ovo je zapravo prvi slučaj da je netko donio svoj trs, tako da je zelinska Kraljevina prva „strankinja“ u vinogradu slavnih.


Službeni posjet započeo je primanjem u Industrijsko-trgovačkoj komori Rheinhessen, gdje je službeni pozdrav uputio predsjednik komore Engelbrecht Gunster, koji je između ostalog istaknuo izvrsnu suradnju komore Zagreb te komore Rheinhessen te zadovoljstvo povodom 50 godišnjice potpisivanja povelje prijateljstva gradova Zagreba i Mainza. Uz podatke o trgovinskoj razmjeni između Njemačke i Hrvatske istaknuo je važnost vinogradarstva i vinarstva za cijelu regiju koja ima 26.500 hektara nasada vinove loze. Potom se prisutnima obratio i Generalni konzul Republike Hrvatske g. Vladimir Duvnjak te gradonačelnik Hrvoje Košćec koji je prezentirao naš grad, povijest i projekte Aquapark Zelina, istraživačko medicinski centar na izvorištu Krečaves, poslovnu zonu i druge mogućnosti ulaganja.
U nastavku su domaćini prezentirali svoju vinsku tradiciju te podatke o proizvodnji vina u regiji Rheinhessen, zatim je uslijedila prezentacija udruge vinara VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter) te grada Mainza kao člana Great Wine Capital.

Potom je uslijedio transfer u grad Alzey i posjet poljoprivrednoj komori gdje su prezentirani uloga i važnost komore u razvoju vinograda te uloga u kontroli i nadzoru vina koja su namijenjena tržištu. Bogat i raznolik program prvoga dana kulminirao je posjetom državnoj vinariji u Oppenheimu te srednjoj školi za vinarstvo, gdje se mladi obrazuju dijelom kroz teoriju dijelom kroz praktični rad u vinogradu i podrumu, čime su već po završetku srednjoškolskog obrazovanja osposobljeni za tržište rada ili obiteljsko gospodarstvo.
Drugi dan posjete započeo je obilaskom svjetski poznate tvornice filtracijskih sustava te posjetom jednoj privatnoj vinariji. U nastavku dana delegacija je posjetila veliki sajam vina (Regio Wein) gdje je izlagalo 40-tak vinara te štand Sveučilišta Geiseheim, specijaliziranog za vinarstvo.
Posjet je završen prijemom u Hrvatskoj kući, gdje se pridružio i župan pokrajine Mainz-Bingen g. Claus Schick. Gradonačelnik Košćec je uvaženim gostima prezentirao grad Sveti Ivan Zelinu, planirane gradske projekte te druge gospodarske i turističke potencijale. Očekivano je najveći interes iskazan za turističke projekte vezane uz izvore termalne vode te povezivanje turizma i vinarstva.

U delegaciji grada Svetog Ivana Zeline sudjelovali su uz gradonačelnika Hrvoja Košćeca i Zlatan Fröhlich - predsjednik komore Zagreb, Ivana Puhelek, zamjenica gradonačelnika Svetog Ivana Zeline, Marinka Zubčić, direktorica turističke zajednice, zelinski vinari Željko i Karlo Kos, Mario i Đurđica Jurišić, Zdravko i Vesna Puhelek, kao i drugi predstavnici grada i medija.

Gradonačelnik Košćec izjavio je kako je prijem bio na zaista visokom nivou, o čemu najbolje svjedoče da su mu sugovornici bili gospodin Claus Schick – župan pokrajine Mainz-Bingen, g. Engelbrecht Gunster - Predsjednik komore grada Mainza, g. Franz-Josef Seiss - predstavnik ministarstva, direktor poljoprivredne komore, vodeći ljudi sveučilišta i drugi uvaženi gosti.

«Ovo je bilo izuzetno iskustvo gdje smo dosta vidjeli i naučili, ostvarili brojne kontakte za buduću suradnju. Posebno želim zahvaliti komori Zagreb i predsjedniku g. Zlatanu Fröhlich te komori grada Mainza i gospođama Jana Lovell i Ute Lachmayer koji su nam uvelike pomogli u pripremi i realizaciji ove službene posjete. Zahvaljujem također Željku Kosu, predsjedniku udruge Kraljevina, zamjenici Ivani Puhelek te Marinki Zubčić direktorici Turističke zajednice grada Sveti Ivan Zelina na cjelokupnom angažmanu. Ideja o ovom posjetu nastala je još prošle godine na Izložbi vina u Svetom Ivanu Zelini, a na inicijativu mog zamjenika Marija Dukarića i gospodina Fröhlicha. Siguran sam da će svim vinarima, ali i novinarima ova dva dana ostati u nezaboravnom sjećanju te da će poučeni viđenim unaprijediti i svoja znanja, a pogotovo za razvoj naše autohtone Kraljevine.» - izjavio je gradonačelnik Hrvoje Košćec.

 

IMG 3603                           IMG 3604

 

            IMG 3609                                   IMG 3610

 


IMG 3612
                           IMG 3618



            IMG 3620                                             IMG 3630           

 

IMG 3640                            IMG 3680   

 

            IMG 3690                                              IMG 3733

 

IMG 3703                            IMG 3736    




IMG 3737                            IMG 3751



            IMG 3795                                   IMG 3801

 


IMG 3804

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

Pročitano 2237 puta

O Zelini | Ustroj | Pristup informacijama |Izjava o pristupačnosti |Korisni linkovi | Kontakt

© 2008-2016. Sva prava pridržana. Grad Sveti Ivan Zelina

Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Disleksija