Četvrtak, 03 Studeni 2016 13:30

Izložba Nikola Zrinski Sigetski i Sigetska bitka

Otvorenje izložbe povodom 450. obljetnice Sigetske bitke i pogibije Nikole Zrinskog biti će u petak, 04. studenoga 2016. godine s početkom u 19,00 sati, u Muzeju Sveti Ivan Zelina. 

Velika je to obljetnica kako za Hrvatsku, Mađarsku i Austriju s jedne strane, tako i za Tursku s druge strane. Obljetnica se tokom cijele godine obilježava u Hrvatskoj i Mađarskoj brojnim izložbama, znanstvenim skupovima te umjetničkim događanjima i nakladničkim projektima.

Naš muzej se također pridružio obilježavanju ove značajne obljetnice prigodnom izložbom i spomenicom. Vjerujemo da ćemo ovom izložbom potaknuti naše sugrađane, te ostale posjetitelje na poštovanje i njegovanje naše povijesne baštine.
Izložba se sastoji od nekoliko cjelina. Prvi dio prikazuje povijest obitelji Zrinski te pregled njihovih posjeda. Drugi dio je posvećen naoružanju i opremi 16. stoljeća. Treći dio nam dočarava viteške turnire tog vremena, na kojem je sudjelovao i sam Nikola Zrinski. Četvrti dio je posvećen životu i običajima na dvoru Zrinskih, a peti dio izložbe prikazuje samu bitku za Siget i herojstvo njegovih branitelja.

Veliku pomoć u osmišljavanju i postavljanju ove izložbe dao je gospodin Tomislav Aralica koji je svojim izlošcima naoružanja i opreme 16. stoljeća bitno obogatio naš postav. Također zahvaljujemo na suradnji i prof. dr. Dinku Šokčeviću, ravnatelju Mađarskog instituta u Zagrebu koji svojim djelovanjem bitno obogaćuje kulturnu razmjenu i suradnju Hrvatske i Mađarske.

Izložba će biti otvorena u Muzeju Sveti Ivan Zelina do 31. prosinca 2016.

 

       

      DSCN6827     

 

DSCN6825

Pročitano 2040 puta

O Zelini | Ustroj | Pristup informacijama |Izjava o pristupačnosti |Korisni linkovi | Kontakt

© 2008-2016. Sva prava pridržana. Grad Sveti Ivan Zelina

Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Disleksija