Utorak, 03 Ožujak 2020 11:18

Zelinska policijska postaja provela akciju „Manje oružja – manje tragedija“

Policijska postaja Sveti Ivan Zelina provela je akciju "Manje oružja-manje tragedija" tijekom koje je nekoliko građana dobrovoljno predalo oružje i streljivo.

Akcija je provedena tijekom zadnjeg tjedna u veljači 2020. godine. U tom su periodu odgovorni građani predali: jednu automatsku pušku, dvije poluatomatske puške, jednu lovačku pušku kućne izrade, jedan pištolj marke CZ-TT, jedan pištolj marke Browing, jedan pištolj-penkalu, kućne izrade, 53 komada lovačkog streljiva, 63 komada streljiva za pištolj i 968 komada različitog streljiva za vojno oružje.

Tijekom veljače 2020.godine na području Sv. Ivana Zeline građani su pronašli dvije neodgovorno ostavljene ručne bombe, povodom čega je provedena akcija kako bi se one koji nelegalno posjeduju oružje motiviralo na dragovoljnu predaju.

Zadnjeg dana akcije u prostorijama policijske postaje postavljen je info – štand na kojem je bilo izloženo dobrovoljno prikupljeno oružje i streljivo. Predstavljanju rezultata akcije prisustvovali su načelnik policijske postaje Sv. Ivan Zelina Vjekoslav Stanić, gradonačelnik Hrvoje Košćec , načelnik općine Bedenica Slavko Cvrlja i referent za komunalno gospodarstvo Stjepan Pajač.

Tom je prilikom načelnik Vjekoslav Stanić izrazio zadovoljstvo rezultatima akcije i pozvao građane da ne ostavljaju neodgovorno oružje, a posebice ne minsko – eksplozivne naprave, jer time ugrožavaju živote sugrađana, a naročito djece, već da ih sukladno Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja predaju, bez prekršajnih ili kaznenih postupaka što i je smisao ove akcije, policiji. Kazne za neovlašteno držanje oružja, pronađe li ga policija, iznimno su velike te u prekršajnom postupku one iznose do 40 tisuća kuna i do 60 dana zatvora, a u kaznenom postupku moguće je izreći i kaznu zatvora do 3 godine, a u težim oblicima i do 5 godina.

Važno je da građani ne donose minsko- eksplozivne naprave u policijsku postaju i da ih ne premještaju, radi svoje sigurnosti i sigurnosti drugih već da o pronalasku obavijeste policiju na telefone 01/2060-106 ili 192. Takvim je pristupom zagarantirana anonimnost osobe koja predaje oružje, a što je ipak važnije, sve su potencijalne opasnosti svedene na najmanju moguću mjeru.

Pročitano 2782 puta

O Zelini | Ustroj | Pristup informacijama |Izjava o pristupačnosti |Korisni linkovi | Kontakt

© 2008-2016. Sva prava pridržana. Grad Sveti Ivan Zelina

Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Disleksija