Ponedjeljak, 19 Travanj 2021 09:35

Srednjoškolci dobivaju radionice za održavanje praktične nastave

U suradnji sa Srednjom školom Dragutina Stražimira pokrenut je još jedan vrijedan projekt spreman za izgradnju.

Riječ je o projektu izgradnje radionica za održavanje praktične nastave te poljoprivrednog spremišta.

Radi se o zgradi koja će se graditi iznad srednje škole, na prostoru između vanjskog dvorišta i školskog plastenika. Cilj je osigurati odlične prostorne i materijalne uvjete za učenike strukovnih zanimanja i time ne samo zadržati djecu u našem gradu, nego im i omogućiti izobrazbu zahvaljujući kojoj će odmah nakon školovanja moći lakše naći i započeti posao. Poljoprivredno spremište omogućit će sigurno čuvanje poljoprivrednih alata, strojeva i opreme, za što škola trenutno koristi gradski prostor.

Hvala Martini Zerec, ravnateljici srednje škole Dragutina Stražimira, na podršci i pomoći.

Srednja škola Dragutina Stražimira u Svetom Ivanu Zelini upisuje učenike u četverogodišnje programe opće gimnazije, agrotehničara i tehničara za električne strojeve s primijenjenim računalstvom, ali i u trogodišnja strukovna zanimanja kao što su strojobravar, automehaničar, stolar, elektroinstalater, plinoinstalater i dr., ovisno o dogovorenom planu upisa. Imamo li na umu da gotovo 70% učenika zelinske srednje škole pohađa neki strukovni obrazovni program, bilo četverogodišnji, bilo trogodišnji, svjesni smo činjenice da je potrebno raditi na podizanju kvalitete prostornih i materijalnih uvjeta u kojima se oni obrazuju, a upravo će se to postići realizacijom ovog projekta. Pored toga, obavljanje stručne prakse i napredna edukacija učenika u novom, suvremenom okruženju, strukovno će obrazovanje zasigurno učiniti i atraktivnijim svim dionicima, kako učenicima i njihovim roditeljima, tako i nastavnicima.

Od suvremenog radnika traži se stručnost i educiranost u različitim područjima, a jedno od onih koji će se zasigurno u budućnosti razviti je i područje energetike i ekologije. Nova će zgrada biti energetski učinkovita, opremljena suvremenim sustavima za upravljanje i kao takva bit će najbolje okružje za buduće majstore u podsektorima strojarstva, obrade drva i elektrotehnike.

Na inicijativu Grada pokrenuti su glavni i izvedbeni projekti u čijem je sufinanciranju sudjelovala i Zagrebačka županija, kao osnivač škole. Građevinska dozvola već je ishođena i sljedeći korak je raspisivanje natječaja i gradnja čiji će postupak i trošak preuzeti Županija.

Ovo je konkretan primjer kako Grad Sveti Ivan Zelina može i želi pomoći u područjima za koje nije izravno nadležan.

Konkretno, za dom zdravlja, hitnu službu i obrazovanje nadležnost je na Županiji, međutim Grad je taj koji je dosad inicirao brojne projekte, poput primjerice inicijative te izrada idejnog projekta i ishođenja lokacijske dozvole za izgradnju osnovne škole i sportske dvorane u Kominu, nabavke udžbenika za osnovnu i srednju školu, stipendija za studente i vrhunske sportaše, sufinanciranje prijevoza učenicima i studentima, nabavku šatora i trijažnog kontejnera za Dom zdravlja i sl.

S ovakvom dobrom praksom i pomoći nastavit ćemo i dalje.

 

Pročitano 1272 puta

O Zelini | Ustroj | Pristup informacijama |Izjava o pristupačnosti |Korisni linkovi | Kontakt

© 2008-2016. Sva prava pridržana. Grad Sveti Ivan Zelina

Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Disleksija