Srijeda, 29 Ožujak 2017 12:25

Sveti Ivan Zelina je Grad građana

Grad Sveti Ivana Zelina nagrađen je priznanjem za istaknutu praksu u lokalnoj samoupravi u kategoriji – Grad građana. Priznanje je gradonačelniku Hrvoju Košćecu uručeno na završnoj konferenciji Projekta INpuls koji provodi Udruga gradova, zajednica koja okuplja gradove u Republici Hrvatskoj. 

Prilikom predstavljanja istaknute prakse za grad Sveti Ivan Zelinu, Vesna Lendić Kasalo, ovlaštena za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske je naglasila kako je projekt „Sveti Ivan Zelina – grad po mjeri djeteta“ sveobuhvatan te je pohvalila što su građani Svetog Ivana Zeline više nego ikada do sada sudjelovali u donošenju javne politike, a pored toga udruge s kojima je grad surađivao na projektu prepoznati su kao generatori pozitivnih promjena i suradnici u povlačenju sredstava, posebice fondova Europske unije. „U Svetom Ivanu Zelini su svjesni da se prava djece ne događaju u nekom praznom imaginarnom prostru već u njihovoj neposrednoj okolini, u obitelji, susjedstvu, igralištu, školi, zdravstvenoj ustanovi, knjižnici, odnosno u njihovoj zajednici. Grad Zelina je to prepoznao i ovom istaknutom praksom mogu poslužiti kao primjer ostalima. Čestitam“ – naglasila je gospođa Lendić Kasalo.

„Grad Sv. Ivan Zelina do 2014. godine nije imao ni jednu politiku, program ili strategiju što je pak narušavalo koherentnost i predvidljivost u upravljanju gradom, a time i druge odrednice dobrog upravljanja kao što su transparentnost i otvorenost uprave. Nakon što smo prošle godine donijeli Strategiju za djecu i mlade za razdoblje 2016. – 2020. namjeravamo u narednom 4-godišnjem razdoblju realizirati predviđene mjere. Dapače, već smo pokrenuli procese za gradnju Aquaparka Zelina te smo potpuno renovirali i obnovili kino u Zelini. To su projekti koje su tražila naša djeca. To gradimo za njihovu bolju budućnost, a tu našu praksu je prepoznala i nagradila Udruga gradova“ – izjavio je gradonačelnik Hrvoje Košćec.

Na području grada Sv. Ivana Zeline godišnje se rađa oko 165 djece, što znači da ih je u dobi od 0 do 18 oko 2.970. Što djeci u Svetom Ivanu Zelini treba i što treba napraviti da Sveti Ivan Zelina bude bolji grad za djecu su konkretna pitanja koja su tijekom istraživanja postavljena djeci, mladima i roditeljima kako bi se njihovi potrebe i prijedlozi koristili kao glavni izvor informacija prilikom izrade Nacrta lokalne strategije za prava djece i mladih

Utvrđene potrebe djece iz istraživanja „Što ti želiš promijeniti“ grupirane u sljedeće kategorije:
– grad u kojem se mogu slobodno kretati (sigurnije prometnice)
– grad u kojem se mogu igrati i rekreirati (djeca su željela više parkova, više sprava za igranje, uređena sportska igrališta i dvorane, dječja igrališta u blizini škola i u prigradskim naseljima, a najviše uređene gradske bazene)
– grad u kojem mogu kvalitetno provoditi slobodno vrijeme (češće dječje kazališne predstave, kino, glazbenu školu, slobodne aktivnosti u koje bi mogli uključiti djecu – osobito djecu predškolske i mlađe osnovnoškolske dobi)
– škole u kojima se osjećaju ugodno (nove klupe i stolce, toplu vodu i sapun u WC-ima).

„Sve što radimo radimo s jasno postavljenim ciljevima, planovima i indikatorima provedbe. Izgradnja aquaparka, rotor u centru Zeline, Kino Zelina, sve to radimo s ciljem da osiguramo razvoj cijelog našeg kraja i bolju budućnost djeci. Vjerujem da ćemo uskoro krenuti i s dugo očekivanom realizacijom nogostupa od Komina do Goričice, za koje smo sada u fazi lokacijske dozvole što se zakompliciralo i odužilo više nego što sam to mislio. Ali i ta realizacija sigurno ide. U međuvremenu je škola nabavila nove klupe i stolice te osigurala higijenskih potrepštine. Radimo ključne pomake na više različitih strana, a najviše me raduje to što smo prepoznati kao grad građana. Takav pristup vodi zajedništvu, transparentnosti i spremnosti da se stvara bolje okružje za život.“ – izjavio je gradonačelnik Košćec.

Proces uključivanja građana u donošenje lokalne politike temeljio se na 4 razine aktivnosti: 1. edukacija predstavnika tijela javnih vlasti kako pružiti bolju podršku građanima tijekom izrade politike 2. ispitivanje potreba i prijedloga djece i mladih te roditelja 3. informiranje i podizanje svijesti građana o važnosti aktivnog sudjelovanja u izradi politike 4. provedba sveobuhvatnog procesa savjetovanja. Više o projektu možete vidjeti na sljedećoj poveznici http://www.udruga-gradova.hr/inpuls/sv-zelina-grad-po-mjeri-djeteta/

Strategija za prava djece u Gradu Sveti Ivan Zelina za razdoblje od 2016. do 2020. godine izrađena je u sklopu projekta „Organizacije koje brinu“ koju je provodila Udruga roditelja Korak po korak u partnerstvu s Gradom Svetim Ivanom Zelinom i Udrugom mladih Zeline. Strategiju možete vidjeti na sljedećoj poveznici http://www.zelina.hr/portal/gradjani/strategija-za-prava-djece-2016-2020.html

 

 

Foto 1                                   Foto 4           

 

 

Foto 2                                Foto 3

Pročitano 2165 puta

O Zelini | Ustroj | Pristup informacijama |Izjava o pristupačnosti |Korisni linkovi | Kontakt

© 2008-2016. Sva prava pridržana. Grad Sveti Ivan Zelina

Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Disleksija