• Katastarska izmjera na području Grada Svetog Ivana Zeline

  Katastarska izmjera na području Grada Svetog Ivana Zeline

 • Godišnji izvještaj 2022.

  Godišnji izvještaj 2022.

 • KK.08.1.3.04.0001. Izgradnja i opremanje Zelinskog multifunkcionalnog centra za prevenciju s knjižnicom - (skraćeni naziv: ZMC)

  KK.08.1.3.04.0001. Izgradnja i opremanje Zelinskog multifunkcionalnog centra za prevenciju s knjižnicom - (skraćeni naziv: ZMC)

 • MALI ZELINSKI PLAC-izaberite OPG i naručite

  MALI ZELINSKI PLAC-izaberite OPG i naručite

 • Obavijest o roku za podnošenje zahtjeva za besplatan priključak na vodoopskrbnu mrežu

  Obavijest o roku za podnošenje zahtjeva za besplatan priključak na vodoopskrbnu mrežu

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 63

Četvrtak, 06 Rujan 2012 09:11

Svjetski dan prve pomoći

Gradsko društvo Crvenog križa Sv. Ivan Zelina povodom Svjetskog dana prve pomoći – 8.rujna, organizira obilježavanje istog na središnjem gradskom trgu (ispred Gradske kavane) u petak 7.rujna 2012.g., od 10,00 do 12,00 sati s ciljem ukazivanja na važnost pravodobno i na pravilan način pružene prve pomoći kao i važnost sprečavanja ozljeđivanja.

Na štandu postavljenom za tu priliku, građani će imati prilike saznati sve o tečajevima prve pomoći koje organizira GDCK Sv. Ivan Zelina te savjete o postupcima prve pomoći od stručnih medicinskih djelatnika. Također, moći će izmjeriti krvni tlak i količinu šećera u krvi.

Pozivamo vas da nam se pridružite….

Hrvatski Crveni križ i Međunarodna federacija ističe da nitko nije izuzet rizika od ozljeđivanja, a da svi imamo sposobnost naučiti pružati prvu pomoć. Također ističe da je za spašavanje života, uz kontinuirano stjecanje i obnavljanje znanja i vještina postupaka prve pomoći, izuzetno važno izgrađivati svijest o potrebi solidarnog pomaganja i primjeni naučenih vještina u neželjenim životnim situacijama kao i u situacijama masovnih nesreća i katastrofa.

Iako se prva pomoć smatra primarnom dužnosti svakog građanina, još uvijek veliki broj ljudi, i to upravo onih koji su pod većim rizikom od ozljeđivanja, nije obuhvaćen standardnim edukativnim programima koje provode nacionalna društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Zbog toga je Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca preporučila da se ove godine Svjetski dan prve pomoći posveti upravo ovim osjetljivim skupinama pod geslom "Prva pomoć za vulnerabilne skupine".

U skladu s time, Hrvatski Crveni križ odlučio je posvetiti Svjetski dan prve pomoći djeci, budući da su ozljede vodeći uzrok smrti djece i adolescenata u dobi do 19 godina. Ocjena stanja sigurnosti djece u Hrvatskoj, napravljena u sklopu međunarodnog projekta "TACTIS" koji se u Hrvatskoj provodi pod koordinacijom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, upućuje na nužnost daljnjeg rada u cilju poboljšanja prevencije ozljeda djece, posebno onih uzrokovanih padovima, utapanjem, opeklinama, gušenjem te njihove sigurnosti kao pješaka i putnika.

Iskustva nacionalnih društava Crvenog križa zemalja zapadne Europe i Skandinavije pokazuju da upravo edukacija iz prve pomoći djece i mladih može znatno doprinijeti prevenciji ozljeda.

Kroz kontinuiranu edukaciju iz prve pomoći, koja počinje od najranije životne dobi, djeca stječu potrebno znanje i izgrađuju vještine odgovornog ponašanja prema sebi i drugim osobama, kao i naviku solidarnog pomaganja ozlijeđenim osobama. Istraživanja su također pokazala da kontinuirana edukacija iz prve pomoći doprinosi i lakšem prevladavanju svih negativnih posljedica nesreća i ozljeda.

Pročitano 3278 puta

O Zelini | Ustroj | Pristup informacijama |Izjava o pristupačnosti |Korisni linkovi | Kontakt

© 2008-2016. Sva prava pridržana. Grad Sveti Ivan Zelina

Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Disleksija