Srijeda, 15 Siječanj 2020 10:04

Vincekovo 2020. u Svetom Ivanu Zelini

Grad Sveti Ivan Zelina i ove godine želi dobrodošlicu svima onima koji uživaju u veselim i starim običajima na proslavu Vincekova koje će se održati u srijedu, 22. siječnja 2020. godine u Donjoj Drenovi.

Kroz druženje i prigodni program čiji je početak predviđen u 12,30 sati, obilježiti će se početak nove vinogradarske godine i to na atraktivnom prostoru novouređene Kurije Omilje u sklopu koje se prostiru vinogradi obitelji Pisačić.

Kurija Omilje krije bezbroj priča, anegdota i legendi starih gotovo dva stoljeća i danas je moderan ambijent u kojem je sačuvana povijest te dašak tradicije iz davnih vremena kroz koja će posjetitelje Vincekova provesti izložba u organizaciji Muzeja Sveti Ivan Zelina pod nazivom „Kurija Omilje kroz povijest.

Kurija Omilje je jednokatna kurija koja stoji na istaknutom brežuljku i na ulaznom portalu, na kamenoj ploči ispod klasicističke bifore, uklesana je 1822. godina za koju se pretpostavlja da je godina izgradnje kurije. Posljednji vlasnik Omilja bila je obitelj Krizmanić. Iz te obitelji potječe hrvatska slikarica i grafičarka Anka Krizmanić, rođena upravo u Omilju 10. ožujka 1896. Često je u Omilje dolazila i slikarica i suradnica Etnografskog muzeja u Zagrebu, Zdenka Sertić, koja je rođena u Zelini 1899. godine. U Omilju je rođen poznati, vrstan hrvatski arhitekt, kipar, slikar i umjetnik Vjenceslav Richter, gdje je njegov otac Ivan Richter bio ravnajući učitelj. Nakon prodaje imanja, kurija je bila pretvorena u školu i zgrada je u funkciji škole sve do 1974. godine.

Na imanju se nalazi i kapelica Majke Božje Lurdske u kojoj će biti održana Sveta misa posvećena svetom Vinku nakon koje slijedi ceremonija rezidbe i zalijevanja trsa u skladu sa starim narodnim običajima zelinskog kraja, a običaj će biti upriličen tradicionalnim plesom i pjesmama.

Posjetitelji će se moći okrijepiti kuhanim vinom i domaćim kobasicama.

Organizatori manifestacije Vincekova 2020. u Svetom Ivanu Zelini su Grad Sveti Ivan Zelina, Turistička zajednica Grada Sveti Ivan Zelina i suorganizatori Muzej Sveti Ivan Zelina i Kurija Omilje.

Pročitano 2139 puta

O Zelini | Ustroj | Pristup informacijama |Izjava o pristupačnosti |Korisni linkovi | Kontakt

© 2008-2016. Sva prava pridržana. Grad Sveti Ivan Zelina

Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Disleksija