Utorak, 18 Veljača 2020 07:24

Otvoreni radovi vrijedni 52 milijuna kuna na vodoopskrbnom području

U Svetom Ivanu Zelini otvoreni su radovi u okviru EU projekta “Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb Istok”.

Radove je otvorila Pomoćnica ministra za vodno gospodarstvo i zaštitu mora pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Elizabeta Kos riječima: „Ovo je projekt koji se može podičiti sinergijom gradonačelnika i načelnika koji su zajedničkim radom ušli u ovaj projekt. Od ovog projekta na području Svetog Ivana Zeline, ali i ukupnog Regionalnog projekta Zagreb-Istok, očekujemo priključenost svog stanovništva na javni vodoopskrbni sustav i da svi imaju zdravstveno ispravnu pitku vodu.“

U dijelu projekta koji se odnosi na područje grada Svetog Ivana Zeline, radit će se na rekonstrukciji vodoopskrbne mreže u ukupnoj duljini od 5,4 km, izgradnji nove vodoopskrbne mreže u duljini od 61,4 km i pripadnih objekata, te izgradnji 1452 kućna priključka, čija vrijednost iznosi 51.966.052,55 kn bez PDV-a.

Direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije d.o.o. Tomislav Masten istaknuo je kako je projekt pripreman godinama, a danas se konačno otvaraju radovi na posljednjoj dionici koja će zaokružiti sustav. „U roku od tri godine na području Svetog Ivana Zeline ćemo imati u potpunosti dovršenu vodoopskrbnu mrežu i rekonstruirane najkritičnije dijelove ovog kraja te ćemo sadašnju pokrivenost sa 85% dignuti na 98%. Ovim ćemo projektom i provođenjem mjera smanjiti gubitke koji su trenutno na 36% i svesti ih na hrvatski i europski prosjek od 20%, te u budućnosti i spustiti ispod toga.“, izjavio je Masten.

Gradonačelnik grada Sveti Ivan Zelina Hrvoje Košćec rekao je kako je ovo velik korak za grad i njegove stanovnike. „Načelnici i gradonačelnici ovog područja prvi su se u Hrvatskoj udružili i osnovali vlastitu tvrtku kako bi se javili na natječaj i ostvarili ovaj projekt.“ Najavio je i skoro pokretanje novog projekta odvodnje na području grada Svetog Ivana Zelina.

Područje grada do sada se je opskrbljivalo vodom iz javne mreže i manjim dijelom iz privatne i to iz tri izvora: zelinskog, zagrebačkog i varaždinskog. Realizacijom ovog projekta formirat će se jedinstveni vodoopskrbni sustav udruživanjem postojećih podsustava, što znači međusobno povezivanje svih sustava u jedinstveni Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok, ali i sustav odvodnje što je također preduvjet za apliciranje na EU fondove za sredstava potrebna za izgradnju kanalizacijske mreže.

Cijelokupna vrijednost projekta iznosi 707 milijuna kuna bez PDV-a, osigurana dijelom iz Kohezijskog fonda te sudjelovanjem Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije, Hrvatskih voda i proračuna Republike Hrvatske.

Pročitano 2565 puta

O Zelini | Ustroj | Pristup informacijama |Izjava o pristupačnosti |Korisni linkovi | Kontakt

© 2008-2016. Sva prava pridržana. Grad Sveti Ivan Zelina

Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Disleksija