Ponedjeljak, 15 Siječanj 2024 07:29

Sveti Ivan Zelina uvršten u viši (VII.) stupanj razvijenosti

Prema najnovijim pokazateljima razvijenosti, Grad Sveti Ivan Zelina bilježi iznadprosječni rast te je u 2024. godini uvršten u viši stupanj razvijenosti.

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 4. siječnja donijela Odluku o razvrstavanju jedinica lokalne i regionalne samouprave prema stupnju razvijenosti. Prema novoj Odluci, Grad Sveti Ivan Zelina prešao je s dosadašnje VI. skupine razvijenosti u VII. skupinu razvijenosti jedinica lokalne samouprave koje se prema vrijednosti indeksa nalaze u drugoj četvrtini iznadprosječno rangiranih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj.

Indeks razvijenosti dio je razvojne politike uvedene 2009. godine Zakonom o regionalnom razvoju Republike Hrvatske. Stupanj indeksa razvijenosti mjeri se po stopi nezaposlenosti, dohotku po stanovniku, proračunskim prihodima po stanovniku, općem kretanju stanovništva, stopi obrazovanosti te indeksu starenja. Stupanj razvijenosti razvrstan je po skupinama prema kojima se u prvoj nalaze one najslabije razvijene, a u osmoj najrazvijenije jedinice lokalne samouprave.

Grad Sveti Ivan Zelina je 2014. godine svrstan  u III. skupinu s indeksom razvijenosti 92,39.

Sljedeća podjela prema indeksu razvijenosti datira iz 2018. godine kada je Grad svrstan u VI. skupinu s indeksom razvijenosti 102,472.

Prema najnovijim podacima, indeks razvijenosti porastao je na 104,326 što Grad svrstava u visoku VII. skupinu prema stupnju razvijenosti što je najbolji pokazatelj kontinuiranog i uspješnog razvoja Grada.

Pročitano 632 puta

O Zelini | Ustroj | Pristup informacijama |Izjava o pristupačnosti |Korisni linkovi | Kontakt

© 2008-2016. Sva prava pridržana. Grad Sveti Ivan Zelina

Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Disleksija