Utorak, 07 Svibanj 2024 07:46

Potpora malim poljoprivrednicima - Natječaj za provedbu intervencije 73.12.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je natječaj u sklopu intervencije 73.12 za izgradnju poljoprivrednih objekata, opreme za berbu i kupnju prava na patente.

Natječaj za provedbu intervencije 73.12 je namijenjen fizičkim i pravnim osobama, izuzev zadrugama, koje su upisane u Upisnik poljoprivrednika najmanje godinu dana, ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva od 3.000 EUR-a SO do 10.000 EUR-a SO ako ulažu u sektor prerade odnosno proizvodnje voća, uključujući masline i vinovu lozu, kao i preradu odnosno proizvodnju povrća, uključujući krumpir i gljive te cvijeće. Prihvatljive su i fizičke i pravne osobe čija je ekonomska veličina poljoprivrednog gospodarstva od 3.000 EUR-a SO do 15.000 EUR-a SO ako je riječ o ulaganjima u ostalim sektorima prerade odnosno proizvodnje. Važno je pritom da prijavitelji imaju podmirene financijske obveze prema državnom proračunu i da nisu u blokadi ukupno više od 30 dana u proteklih 6 mjeseci od čega ne više od 15 dana u kontinuitetu.

Prijave se podnose od 01.07. 2024. od 12:00 do 31.07. 2024. u podne, a raspoloživi iznosi su od 5.000,00 eura do 30.000,00 eura, ovisno o vrsti ulaganja i veličini poljoprivrednog gospodarstva pri čemu intenzitet potpore iznosi do 85 posto vrijednosti ukupno prihvatljivih troškova.

Prihvatljivi materijalni troškovi koji se mogu sufinancirati sredstvima natječaja su  izgradnja, rekonstrukcija i/ili opremanje, uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva, objekata za životinje, staklenika, plastenika, kao i izgradnja, odnosno rekonstrukcija i/ili opremanje, uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva, objekata za skladištenje i hlađenje proizvoda iz vlastite primarne poljoprivredne proizvodnje. U prihvatljive aktivnosti spadaju i izgradnja i/ili opremanje sustava za navodnjavanje na poljoprivrednom gospodarstvu te kupnja opreme za berbu, sortiranje i pakiranje vlastitih poljoprivrednih proizvoda. Prihvatljivo je i sufinanciranje kupnje poljoprivredne mehanizacije, uključujući mehanizaciju i opremu za preciznu poljoprivredu i gospodarskih vozila za vlastitu primarnu poljoprivrednu proizvodnju, uključujući sektor vinogradarstva. Uz to, sredstvima za provedbu intervencije može se izvesti restrukturiranje postojećih i/ili podizanje novih višegodišnjih nasada, isključujući restrukturiranje postojećih vinograda za proizvodnju grožđa za vino. Prihvatljivi su i sustavi za prilagodbu i ublažavanje klimatskih promjena, kao i kupnja zemljišta i objekata radi realizacije projekta, do 10% vrijednosti ukupno prihvatljivih troškova projekta, bez općih troškova, te stjecanje poljoprivredne mehanizacije, strojeva, opreme i gospodarskih vozila kroz financijski leasing do iznosa tržišne vrijednosti imovine.

Prihvatljivi nematerijalni troškovi su kupnja ili razvoj računalnih programa, kupnja prava na patente i licence, autorska prava, robni žigovi i ostala nematerijalna ulaganja povezana s materijalnim ulaganjem.

Troškovi pripreme poslovnog plana spada u prihvatljive troškove u iznosu do 2 posto od ukupno prihvatljivih troškova projekta bez općih troškova, ali ne više od 5.000 EUR. Prihvatljivi su i troškovi pripreme dokumentacije i/ili provedbe projekta, uključujući i provedbu postupaka nabave u iznosu do 2 posto od ukupno prihvatljivih troškova projekta bez općih troškova, ali ne više od 10.000 eura. Kupnja rabljene poljoprivredne mehanizacije, strojeva, opreme i gospodarskih vozila nije prihvatljiv trošak.

 

Natječaj i dokumentaciju možete preuzeti na linku: APPRRR

Pročitano 201 puta

O Zelini | Ustroj | Pristup informacijama |Izjava o pristupačnosti |Korisni linkovi | Kontakt

© 2008-2016. Sva prava pridržana. Grad Sveti Ivan Zelina

Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Disleksija